Aanbreng zonnepanelen zorgt voor onnodig ongemak

Foto: Pexels

In Oost-Souburg verliep bij 12 woningen de aanleg van zonnepanelen anders dan verwacht. Een onderaannemer boorde op zolder een klein gaatje in een asbesthoudend ventilatiekanaal. Dit had niet mogen gebeuren. Het boren in asbesthoudend materiaal is namelijk niet toegestaan. Uit onderzoek werd duidelijk dat er geen direct risico is geweest voor de gezondheid van de huurders en omwonenden.

Onderzoek in woningen

De firma RPS (advies- en ingenieursbureau) heeft alle woningen onderzocht. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat er inderdaad minimale asbestresten rondom het ventilatiekanaal liggen. Er is daarop besloten om dit asbest te saneren. Medewerkers van l’escaut hebben alle bewoners persoonlijk geïnformeerd. Omwonenden zijn inmiddels ook op de hoogte. De sanering start volgende week.

Wet- en regelgeving asbest

Afgelopen 25 jaar is in Nederland hard gewerkt aan strenge wet- en regelgeving op het gebied van asbest. Daarmee hebben we wereldwijd een koploperspositie verworven. Ook l’escaut heeft een uitgebreid asbestbeleid, afgestemd op wet- en regelgeving.

In de ontstane situatie in Oost-Souburg volgt l’escaut dan ook de wet- en regelgeving op asbest gebied en haar eigen beleid. Wel wijst wetenschappelijk onderzoek van TNO uit dat het grote aantal wettelijke normen, complexe werkwijzen en de daaraan gekoppelde kosten in veel gevallen niet in verhouding staan tot het werkelijke risico. Ondanks de minimale asbestresten die nu zijn gevonden is l’escaut verplicht grote bedrijven in te schakelen die volgens wettelijke normen het asbest saneren.

Dit vind je misschien ook leuk...