Wetswijziging huurtoeslag gaat huurders jaarlijks tientallen euro’s kosten’

Huurders krijgen de komende jaren tientallen euro’s minder huurtoeslag dan waarop ze rekenden. Dat komt doordat het deel van de huur dat ze zelf moeten betalen, gaat meestijgen met de huurprijs, heeft de Woonbond berekend.

Nu is het zelf te betalen deel, de zogeheten basishuur, nog gekoppeld aan de bijstand, maar het kabinet gaat dat veranderen.
De wijziging kost de gemiddelde ontvanger van huurtoeslag in 2019 jaarlijks gemiddeld 24 euro en 94 euro in 2022. De maatregel scheelt de schatkist aan het eind van de kabinetsperiode 138 miljoen euro.
De Woonbond noemt de gevolgen van de maatregel ”schandalig”. Directeur Ronald Paping wijst erop dat de regel dat de basishuur niet meer kon stijgen dan de bijstand was bedoeld om de allerlaagste inkomens te beschermen tegen grote huurstijgingen. ”Ik zie veel armoede onder deze huurders, zij merken dit direct in hun portemonnee.”

Via NU.NL

Dit vind je misschien ook leuk...