Tientje meer huurtoeslag in de Maand Woonlasten

Er gaat structureel 150 miljoen euro extra naar de huurtoeslag. huurtoeslagontvangers gaan er vanaf 2017  € 10,50 in de maand op vooruit, Dit staat in de miljoenennota die op Prinsjesdag werd gepresenteerd.

Het kabinet gaat de zogenaamde basishuur met ruim een tientje verlagen. Dit is de huur die alle huurtoeslagontvangers zelf moeten betalen .

De woonbond is blij met de extra huurtoeslag. Directeur Ronald Paping: ”Dit is een goede zaak .

Eindelijk gebeurt er iets tegen de toenemende armoede onder de huurders, al zijn de financiële problemen hiermee niet van de baan.

Eerder dit jaar was er sprake van dat minister Blok net als in 2012, wilde bezuinigen op de huurtoeslag, omdat in 2017 de overheid 470 miljoen meer moet uitgeven aan de huurtoeslag dan zij had begroot. Maar die bezuiniging was omstreden en leidde tot een storm van protest en een aanvaring tussen coalitiepartijen vvd en pvda. In juni kwamen zij overeen om de bezuiniging te schrappen. Het kabinet had namelijk een meevaller op de begroting van ruim 1 miljard en blies toen een aantal omstreden bezuinigingen af.

Het aantal huurtoeslagontvangers is de afgelopen jaren sterk toegenomen: van 1,1 miljoen in 2010 naar bijna 1,5 miljoen in 2015. Opvallend is de stijging bij eenpersoonshuishoudens en gezinnen. De inkomens van huurtoeslagontvangers namen in die periode af , terwijl de huren sterk stegen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie